onsdag 24 april 2019

Snuttefilt

Jag har provat att virka i ett nytt supermjukt garn, DMC Velvet, det är ett chenille garn. Det är lätt att virka med men det kan vara lite knepigt att se maskorna så det lättaste är att räkna samtidigt. Fast å andra sidan så syns det inte om man skulle göra ett litet fel någonstans. För att försöka repa upp det som blir fel är inte kul, garnet hakar upp sig och vill nästan dela sig om man inte är försiktig så det är inte det enklaste att skapa ett mönster i detta garnet. När man gör nya mönster är det ganska vanligt att man repar upp både en och två gånger (eller fler) innan man blir nöjd.😅 Det blir verkligen mjukt och gosigt. Det var därför jag fick idéen till en snuttefilt.
Garnet och alla tillbehör hittar du hos Virknålar och Tillbehör, en helt fantastisk webbshop med precis allt du kan tänkas behöva till dina handarbeten, särskilt om du vill göra bebisprylar. Som om inte det vore nog så är det en webbshop med väldigt fint bemötande och utmärkt service. Det märker du när du öppnar ditt paket....prova så får du se!


Till snuttefilten har jag använt 1 nystan DMC Velvet ljusrosa nr 005. Chalista garn från Scheepjes, beige (Linen) nr 505 och ljusgrå (Mercury) nr 074. Lite restgarn till ögon. Du behöver också lite stoppning till huvudet.
*-* betyder upprepas varvet ut, tills betyder tillsammans eller ihop, dvs en minsking. Siffrorna inom parentes ( ) anger hur många maskor du ska ha på varvet.

Mormorsrutan/filten virkas först i rosa DMC Velvet garn med virknål nr 6. Sedan virkas kanten i grått Chalista garn också den med virknål nr 6.

Mormorsruta
Lägg upp 4 lm och slut dem till en ring med 1 sm.
V1  3 lm (=1:a st), 2 st med nedtag i ringen, 1lm, ”3 st, 1 lm” upprepa”-” till du har 4 st grupper med 3 st i varje. Avsluta med 1 sm i 3:dje lm. Fortsätt att virka sm till första mellanrummet med 1 lm.
V2  3 lm, 2st, 1 lm, 3st i samma lm båge. Detta blir första hörnet. ”Hoppa över 3 st och i nästa lm båge gör du 3 st, 1 lm, 3 st”. Gör ”-” 2 ggr till så du får 4 hörnor, avsluta med 1 sm i 3:dje lm. Virka sm fram till första hörnans lm.
V3 3lm, 2 st, 1 lm, 3 st i hörnet. Hoppa över 3 st och gör 3 st i mellanrummet, hoppa över 3 st, gör 3 st, 1 lm, 3 st i nästa hörn. Fortsätt på samma sätt varvet ut. Avsluta med 1 sm i 3:dje lm. Sm maska fram till hörnet.
Nu fortsätter du att bygga på rutan varv efter varv med 3 st, 1 lm, 3 st i varje hörn och 3 st i varje mellanrum tills du har 8 varv på din mormorsruta.
Fortsätt med det rosa garnet att virka ett varv med 1fm i varje m och 3 fm i varje hörn. Byt till grått Chalista garn och fortsätt att virka med nål nr 6. 1 fm i varje m och 3 fm i den mellersta av de 3 fm i hörnet. Upprepa detta ytterligare ett varv så du sammanlagt har 2 gråa varv med fm. Avsluta med 1 sm och ta av och fäst garnet.


Huvudet virkas i Chalista garn med virknål nr 4. Du virkar i spiral så märk  med en garnstump där varvet  börjar för att hålla rätt på varven.

Huvud
Lägg med beige garn upp 2 lm eller gör en magisk ring.
V1  6 fm i 2:a lm från nålen eller i magisk ring
V2  *2 fm i varje m* (12)
V3  *1 fm, 2 fm i nästa m* (18)
V4  *2 fm, 2 fm i nästa m* (24)
V5  *3 fm, 2 fm i nästa m* (30)
V6  *4 fm, 2 fm i nästa m* (36)
V7-13  *1 fm i varje m*
V14  *4fm, 2 fm tills* (30)
V15  *3fm, 2 fm tills* (24)
Börja att stoppa huvudet med stoppning
V16  *2fm, 2 fm tills* (18)
V17  *1fm, 2 fm tills* (12)
Stoppa huvudet till önskad form
V18  *2 fm tills* (6)
Ta av garnet och sy ihop det lilla hålet som blir kvar, fäst.

Mössan virkas först med rosa DMC Velvet garn med virknål nr 6, kanten på mössan virkas i grått Chalista garn  med virknål nr 6. Du virkar i spiral så märk med en garnstump där varven börjar.

Mössa
Lägg med rosa DMC Velvet garn upp 2 lm
V1  6 fm i 2:a lm från nålen
V2  *2 fm i varje m* (12)
V3  *1 fm, 2 fm i nästa m* (18)
V4  *2 fm, 2 fm i nästa m* (24)
V5-9  *1fm i varje m*
Byt till grått Chalista garn. Spara en bit av det rosa garnet som du använder till att sy fast mössan runt huvudet med.
V10  *1 fm i varje m*
Ta av garnet och fäst.

Öronen virkas med rosa DMC Velvet garn.

Öra (gör 2 stycken)
Lägg med rosa DMC Velvet garn upp 2 lm
V1  6 fm i 2:a lm från nålen
V2  *2 fm i varje m* (12)
V3-4  *1 fm i varje m*
Ta av garnet men spara en bit som du använder till att sy fast örat med.
Virka också en liten rundel som du syr fast på framsidan av öra. Använd virknål nr 4 och lägg med grått Chalista garn upp 2 lm eller gör en magisk ring. Virka sedan 6 fm i 2:a lm från nålen eller i magisk ring, avsluta med 1 sm i första fm. Ta av garnet men spara en bit som du använder till att sy fast rundeln med. Sy fast den ungefär i mitten av örat och tänk på att bara sy i ett lager av det dubbelvikta örat.

Volangkragen virkas i grått Chalista garn och virknål nr 4. Även här virkas det i spiral så märk med en garnstump där varven börjar.

Volangkrage
Lägg upp 2 lm eller gör en magisk ring.
V1  6 fm i 2:a lm från nålen eller i magisk ring
V2  *2 fm i varje m* (12)
V3  *1 fm, 2 fm i nästa m* (18)
V4  *2 fm, 2 fm i nästa m* (24)
V5  *2 hst i varje m* (48)
V6  *3 hst i varje m* (144)
Avsluta med 1 sm, ta av garnet men spara en bit som du använder när du syr fast kragen vid huvudet.

Montering
Sy en näsa på huvudet genom att sy fram och tillbaka några gånger på samma ställe. Gör näsan mellan varv 10 och 11 uppifrån räknat. Brodera ögon. Sy fast de gråa rundlarna i öronen, sy sedan ihop öronen

längs nederkanten och sy fast dom mellan varv 5 och 6 på mössan lämna ca 2 maskor mellan öronen. Fäst mössan genom att sy runt mössans kant med det rosa garnet sy precis innanför den gråa kanten. Fäst volangkragen under huvudet, försök att sy så du får fatt inne i det beiga huvudet, då hålls det bättre på plats, det rosa mjuka garnet är förlåtligt och tillåter att man syr ganska grovt då garnet ”försvinner” in i maskorna. Sedan det knepigaste, att sy fast huvudet med kragen på mormorsrutan. Lägg mitten av kragen mot mitten av mormorsrutan och sy ihop delarna, dra åt ordentligt och sy en bit från mitten för att huvudet ska bli så stadigt som möjligt.


Om du virkar efter mitt mönster blir jag glad om du hänvisar till min blogg eller mitt instagram konto, även där heter jag steenistugan, då får jag dessutom se hur din snuttefilt blev.

Ha det bra! 
Åsa
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar